Achtergrond

Kunstenaar van de maand

Oktober 2017: Jean-Paul Vroom

 

Jean-Paul Vroom (Den Haag, 1922 - Amsterdam, 2006) werkte als schilder en graficus, maar was ook ontwerper, illustrator, theatervormgever, cineast Jean Paul Vroom Sissinghurst zeefdruken fotograaf. Internationaal werd hij met name bekend als ontwerper van decors en kostuums, onder andere voor het Nationaal Ballet.

Samenwerking met Hans van Manen

Al op jonge leeftijd vertrok Vroom naar Parijs, waar hij zich bekwaamde in de grafische technieken. In 1955 keerde hij terug naar Nederland en ging hij lesgeven aan de Vrije Academie van Den Haag. Belangrijke thema's die Vroom uitbeeldde in zijn werk zijn landschappen, planten, bladeren en ook stadsgezichten. De samenwerking met choreograaf Hans van Manen voor het Nederlands Danstheater en het Nationaal Ballet zorgde ervoor dat Vroom ook belangstelling kreeg voor het uitbeelden van dansers.

Drang tot experimenteren

Vroom was een van de eerste kunstenaars die lithografie en zeefdruk combineerden. In plaats van alleen grote kleurvlakken te reproduceren, maakte Vroom de techniek geschikt om het werk gelaagder te maken met meer halftonen en nuances. De stijl van Vroom neigt naar het hyperrealisme. De rode draad in al zijn werk was de drang tot experimenteren met beelden uit de werkelijkheid en hoe je die kon manipuleren. Wat het beeld tenslotte deed met de toeschouwer, vond Vroom misschien wel het belangrijkste. 

Het werk van Vroom bevindt zich in vele collecties van musea, bedrijven en particulieren. Artoteek Gorinchem heeft twee werken van hem in de uitleencollectie.

 

Jean Paul Vroom Lente klein

 

Afbeelding r.b.: Jean-Paul Vroom, Sissinghurst, zeefdruk

Afbeelding onder: Rob Kars, Lente, litho