Achtergrond

Kunstenaar van de maand

Maart 2018: Jean-Claude Quilici

 

Jean-Claude Quilici is een Franse kunstenaar die in 1941 in Marseille geboren werd en daar studeerde aan de Ecole des Beaux-Arts.Quilici Le mur fleuri zeefdruk

Blootleggen van geheimen en gevoeligheden

Quilici maakt schilderijen waarin licht en kleur een essentiƫle rol spelen. Door het intense gebruik hiervan probeert Quilici de essentie weer te geven van zijn belangrijkste onderwerpen: landschappen en stadsgezichten. Het blootleggen van de onderliggende nuances, geheimen en gevoeligheden van deze onderwerpen is voor hem belangrijker dan een volledig realistische weergave. De kleurrijke voorstellingen vertellen een verhaal waarin de dorpjes, gebouwen en weilanden een ziel lijken te hebben. De voorstellingen blijven echter altijd herkenbaar.

Wandschildering van 130 meter lang

Vanaf 1960 kreeg Quilici een steeds grotere bekendheid, niet alleen in Frankrijk, maar ook in landen als Spanje, Italiƫ, de Verenigde Staten en na 1980 eveneens in Japan en Korea. De schilderijen van Quilici bevinden zich dan ook in talloze kunstverzamelingen. Bekend is zijn monumentale wandschildering van 130 meter lang die hij maakte voor de metro van Marseille. Artoteek Gorinchem heeft diverse werken van Quilici in de uitleencollectie.

 

Afbeelding r.b.: Jean-Claude Quilici, Le mur fleuri, zeefdruk

Afbeelding onder: Jean-Claude Quilici, La Caldeira, zeefdruk

  

 Quilici La Caldeira zeefdruk