Achtergrond

Artoteek heropent vanaf 2 juni in nieuwe ruimte op begane grond museum

Heropening vanaf 2 juni

Wij zijn blij u te kunnen meedelen dat na weken van sluiting wegens het coronavirus zowel Artoteek Gorinchem als Gorcums Museum hun deuren vanaf 2 juni mogen heropenen. Per deze datum is de Artoteek weer op de normale tijden geopend.

Voor een veilig en verantwoord bezoek aan de Artoteek en het Gorcums Museum volgen wij het protocol van de Museumvereniging en de richtlijnen van het RIVM. Er zal onder andere gelet worden op voldoende afstand houden en er worden hygiënemaatregelen genomen.

Nieuwe ruimte voor de Artoteek op de begane grond

Mogelijk had u al gelezen of gehoord dat de Artoteek verplaatst zou worden naar de begane grond van het Gorcums Museum. Achter de schermen is deze verplaatsing inmiddels gerealiseerd. Vanaf 2 juni heten wij u daarom van harte welkom in ons nieuwe onderkomen!

Na een ingrijpende verbouwing hebben de centrale hal en de voormalige VVV-ruimte een ware metamorfose ondergaan. Wij zijn er trots op dat een prachtige ruimte is ontstaan met nieuwe schappen, zitjes, leestafels en vitrines. Naast de kunstuitleen vindt u hier ook de museumshop.

Vanaf nu is er ook één gecombineerde balie voor bezoekers van het museum, de museumshop en de kunstuitleen. De kunstuitleen behoudt voorlopig echter haar eigen, beperktere, openingstijden om kunst te ruilen. Wel kunt u tijdens de opening van het museum altijd de kunstuitleen binnenlopen om te kijken, te lezen of lekker te zitten.

Artoteek Gorinchem wordt kunstuitleen van het Gorcums Museum

Artoteek Gorinchem gaat verder als kunstuitleen van het Gorcums Museum en wordt integraal onderdeel hiervan. Daarom gaat de naam Artoteek Gorinchem verdwijnen en wordt deze vanaf 1 juni afgebouwd. Er komt ook een nieuwe, gemeenschappelijke website voor Gorcums Museum en de kunstuitleen.

Binnenkort sturen wij onze abonnees een brief met informatie over de nieuwe website, het nieuwe e-mailadres en een ander logo. In de tussentijd kunt u nog gebruik maken van de huidige website en het oude mailadres. Ook de openingstijden en het telefoonnummer blijven voorlopig ongewijzigd.

Mocht u vragen hebben over bovenstaande informatie, dan kunt u ons altijd bellen of mailen. Wij heten u van harte welkom in de vernieuwde Artoteek!

Artoteek en Gorcums Museum hielden feestelijke Open Dag op zaterdag 9 november

Artoteek en Gorcums Museum hielden op zaterdag 9 november de jaarlijkse Open Dag. Shunyam kleinEr was een uitgebreid, feestelijk programma met talloze activiteiten, muziek en aanbiedingen. De toegang was de hele dag, van 10.00 tot 17.00 uur, gratis. Iedereen was van harte welkom op deze dag die door meer dan vijfhonderd mensen bezocht werd.

Programma zaterdag 9 november van 10.00 tot 17.00 uur

 

 • Feestelijk onthaal met kunsttaart*, koffie, thee of frisdrank.
 • Opening expositie Bedrieglijk Echt door collectioneur Micky Huibregtsen om 12.30 uur. Boeiende tentoonstelling met (hyper)realistisch werk van o.a. Ans Markus, Tjalf Sparnaay en Martijn Versteeg.
 • Live-optredens van saxofoonkwartet SAKS.Vermeer klein
 • Expositie Het geheim van de Meester. Bekijk de 22 reconstructies van meesterwerken uit de gelijknamige tv-serie! Rondleiding door Gijs Brandt om 11.00 uur. 
 • Kinderworkshops in het Atelier van de Meester: maak je eigen zelfportret! Van 11.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur. Vrije inloop.
 • Lezing door Jeroen Paulussen over zijn 'bedrieglijk echte' kunstwerken om 14.30 uur.
 • Andreas Goewie demonstreerde hoe hij werkt als fijnschilder, van 10.00 tot 12.30 uur.
 • Demonstratie Marlies Jetses: van klei naar keramiek, 13.30 tot 17.00 uur.Martijn Versteeg klein
 • Schmink en grabbelton voor de kinderen. Hele dag.
 • Workshop door fotorealistisch tekenaar Martijn Versteeg van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 16.30 uur. Vrije inloop.

Extra voor bezoekers en nieuwe en bestaande abonnees van Artoteek Gorinchem!

 

 • Nieuwe abonnees kregeb een mooi welkomstgeschenk! Keuze uit diverse cadeaus*. Of konden voor drie maanden gratis lenen.
 • Bestaande abonnees konden twee kunstwerken lenen voor de prijs van één.
 • Bestaande abonnees kregen een leuk cadeautje: een kleurboek voor volwassenen met 32 verschillende kleurplaten*.Boonacker prijs gratis verloting Open Dag
 • Elke bezoeker kreeg een lot en elke abonnee krijgt twee loten met kans op mooie prijzen. Er werden twee zeefdrukken van Ronald Boonacker in luxe geschenkverpakking verloot en daarnaast het prachtige boek Het geheim van de Meester. Prijswinnaars zijn: de heer en mevrouw Kuipers uit Woudrichem (boek Het geheim van de Meester), de heer en mevrouw Hendrikse uit Herwijnen (zeefdruk Ronald Boonacker) en de familie V.d. Lubbe (zeefdruk Ronald Boonacker).
 • Presentatie nieuwe kunstwerken van o.a. Peter Bastiaanssen, Ronald Boonacker en Shunyam. Deze konden.  direct geleend worden.

                                                                                                 *op=op                                                                                                                                                                                    

                          Nieuw in de kunstuitleen vanaf zaterdag 9 november

 Boonacker klein     Jef Lenaers klein     Christina Spierings klein    Peter Bastiaanssen klein  

v.l.n.r. Ronald Boonacker, Jef Lenaers, Christina Spierings, Peter Bastiaanssen

                Shunyam 2 klein    Nico Hoeve klein   Ronald Boonacker klein 2

v.l.n.r. Shunyam, Nico Hoeve, Ronald Boonacker

De Koe in de Kunstuitleen

Casper Faassen Cow I zeefdruk

Aansluitend op De koe in de Kunst in het Gorcums Museum toonde de Artoteek van 8 april tot 11 september 2017 koeienkunst van Adri Dijkhorst, Casper Faassen, Evert van Lopik en Conny Sprinkhuizen.

Van Casper Faassen was een drieluik te zien met speelse portretten van koeien tegen een rode achtergrond. In het werk van Conny Sprinkhuizen zagen we koeien die herkenbaar waren geschilderd, enigszins geabstraheerd en met heldere kleuren. Evert van Lopik beeldde de geboorte van een koe af in twee houtreliëfs. En op de tentoongestelde schilderijen van Adri Dijkhorst zagen we vrolijke, kleurrijke koeien met haast menselijke uitdrukkingen en poses.

 

Afbeelding boven: Casper Faassen, Cow I, zeefdruk

Artoteek en Gorcums Museum deden mee aan Open Dag van Huis van Inspiratie

De partners van het Huis van Inspiratie vierden gezamenlijk een drukbezochte Open Dag op zaterdag 11 november. Ook de Artoteek en het Gorcums Museum deden mee.Elvira Bach nieuw in de Artoteek

De Open Dag vond plaats op twee locaties: Grote Markt 17 (museum) en Groenmarkt 1 (bibliotheek). Er was een uitgebreid, feestelijk programma met talloze activiteiten, muziek en aanbiedingen. Een ieder was van harte welkom en de toegang was gratis. 

 

Het volgende programma werd geboden

Op beide locaties (museum en bibliotheek):

 • Feestelijk onthaal met kunsttaart*, koffie, thee of frisdrank.
 • Live muziek van Trio TAAS. Diverse optredens tussen 10.00 en 17.00 uur.Trio TAAS
 • Glasconcert van Romeo, tussen 10.00 en 13.00 uur.

Locatie Grote Markt 17 (museum):

 • Expositie Glass 4 ever, tentoonstelling van hedendaags beeldend glas van dertig Nederlandse en buitenlandse glaskunstenaars. Rondleidingen om 13.30 en 15.30 uur. Marta Klonowska Demoiselle en Polonoise expositie Glass 4 ever groot bewerkt 1
 • Expositie Verbonden, de exposerende kunstenaars Annelies Dölle en Jopke van Mersbergen waren aanwezig.
 • Kinderschmink door Martine Kleerekoper. Hele dag.
 • Grabbelton met leuke cadeautjes voor de kinderen.
 • Demonstratie van de Gorcumse kunstenaar Marleen van Zwienen. Zij werkte aan een glassculptuur en gaf uitleg. Hele dag. 
 • Voordelige ‘open-dag-lunch’ in Eet- & Drinkerij ’t Oude Stadthuys tussen de middag.

Extra voor bezoekers en nieuwe en bestaande abonnees van Artoteek Gorinchem!

 • Nieuwe abonnees kregen een mooi welkomstgeschenk! Er was keuze uit diverse cadeaus.* Of konden kiezen voor drie maanden gratis lenen.
 • Bestaande abonnees konden twee kunstwerken lenen voor de prijs van één.
 • Bestaande abonnees kregen een cadeautje: een geurkaarsje in een mooi goudkleurig glas.*
 • Elke bezoeker kreeg een lot en elke abonnee kreeg twee loten met kans op mooie prijzen! De eerste prijs was een ingelijst kunstwerk van Corneille. De tweede prijs was een set handgeblazen borrelglazen van de bekende kunstenaar Bernard Heesen. Daarnaast werd een glazen bloem van JanHein van Stiphout verloot en een boek over glaskunstenaar Stanislaw Borowski. Trekking verloting was dezelfde dag om 17.00 uur in de Artoteek. Prijswinnaars zijn: mevrouw Janssen uit Gorinchem (kunstwerk Corneille), mevrouw Van Wijngaarden uit Hardinxveld-Giessendam (glazen van Bernard Heesen), familie Rijnders uit Leerdam (glazen bloem), mevrouw Wonnink uit Gorinchem (boek over Stanislaw Borowski).
 • Presentatie van nieuwe kunstwerken van o.a. Elvira Bach, Ronald Boonacker, Herman Brood, Corneille, Jan Cremer en Klaas Gubbels. Deze konden direct geleend worden!

Locatie Groenmarkt 1 (bibliotheek):

 • Workshop brushletteren door Studio Suikerzoet. Gratis workshop van 60 minuten die startte om 10.00 en 11.00 uur. Deelnemers oefenden met het mooie en kleurrijke brushletteren en verlietten de bibliotheek met een zelfgetekende kaart. 
 • ‘Maak je eigen flessenpost’. Heb jij wel eens flessenpost gemaakt, of gevonden? Op deze dag kon je een fles versieren en er een brief of boodschap in schrijven.
 • Presentatie van flessenpostboeken.
 • Presentatie kinderkunstuitleen.

             

                                                                                                                                                *op=op!               

In het Huis van Inspiratie werken samen: Artoteek Gorinchem, Bibliotheek AanZet, Historische Vereniging Oud-Gorcum, LimonadeBrigade, Spreekkamer, VVV, het Gorcums Museum, Regionaal Archief Gorinchem en 't Oude Stadthuys.

 

Nieuw in de kunstleen en beschikbaar vanaf zaterdag 11 november!

 Corneille nieuw in de Artoteek  Emilio Kruithof nieuw in de Artoteek Herman Brood nieuw in de Artoteek Peter Bastiaanssen nieuw in de Artoteek

           Ronald Boonacker nieuw in de Artoteek   Rudy Lanjouw nieuw in de Artoteek  Gregor Espen Hagen nieuw in de Artoteek 

Artoteek deed mee aan Maand van de Grafiek 2016

Van 1 tot en met 31 oktober werd de Maand van de Grafiek georganiseerd. Meer dan 130 instellingen verspreid over heel Nederland deden mee aan deze bijzondere kunstmanifestatie.logo maand van de grafiek

Ook Artoteek Gorinchem deed mee. Onder de titel Artografiek toonden wij grafische kunst uit de eigen collectie. Werk van onder anderen Corneille, Harrie Gerritz, Leon Janssen, Marjan Jaspers, Reinier Lucassen en de oud-Gorcumers Go de Graaf, Jan van Munster en Marja de Raadt. De presentatie liet met dit overzicht tevens de diverse grafische technieken zien waaronder zeefdruk, lithografie, ets, mezzotint en houtsnede.

Daarnaast exposeerde Frank Dekkers uit Ameide een serie houtdrukken waarin hij de polder heeft vastgelegd in sfeervolle beelden. Resultaat van kijken, concentreren en kiezen.

Het doel van de Maand van de Grafiek is om de grafiek als kunstvorm in al zijn diversiteit een stevige impuls te geven. De manifestatie is gericht op zowel een breed publiek als ook op een professionele groep van liefhebbers, kunstenaars en kunsthandelaren.

 

In de expositie Artografiek toonden wij onder andere de volgende kunstwerken:

thumb Harrie Gerritz Boom in voorjaar zeefdruk  thumb Jan van Munster MinusPlus pyrografie  thumb Jan Vegter Drie paprikas mezzotint  thumb Leon Janssen Zomer 2 houtsnede

thumb Frank Dekkers Avond 2011 houtsnede 19x25 cm thumb Frank Dekkers Buien 2014 houtsnede 19 x 25 cm thumb Frank Dekkers Vroege zomerochtend 2015 houtsnede 19 x 25 cm thumb Frank Dekkers Zomerse Zederik 2008 houtsnede 19x25cm

Meer informatie over de Maand van de Grafiek en de deelnemers vindt u op www.maandvandegrafiek.nl.

Subcategorieën