Achtergrond

Nellie de Mulder exposeerde in Artoteek Gorinchem

 

Nellie de Mulder Landschap collage op papier bewerkt-1Aansluitend op de expositie 'Te mooi om weg te gooien!' in het Gorcums Museum, toonde de Artoteek van 1 maart tot en met 13 april 2014 werken op papier van Nellie de Mulder.

Nellie de Mulder (Horst, 1953) woont en werkt in Wamel nabij Tiel. Zij houdt zich bezig met schilderen en ruimtelijke kunst. Haar werk heeft vaak een persoonlijke, diepere betekenis en is een zoektocht naar wat schuil gaat achter het zichtbare.

Andere werkelijkheid

In haar werk laat Nellie zich inspireren door tekens uit haar dagelijkse omgeving zoals schriftsymbolen, schaduwlijnen of sporen uit het landschap. Herkenbare elementen worden omgezet in nieuwe beelden waardoor een andere werkelijkheid ontstaat die deels gebaseerd is op intuïtie. Dit leidt tot abstract werk waarin figuratie (een boom, een vis, een huisje) echter zichtbaar blijft.

Samengaan van materie en experiment

Materie speelt een belangrijke rol in haar werk. Zelf zegt ze:'Ik ben een materiemens, gefascineerd door de materie die verf heet. Ik verf, kras, plamuur, schuur, veeg. Daardoor kan een eerder geschilderde boom ook zo weer verdwijnen'. Behalve verf, waren in de tentoongestelde werken ook fragmenten van brieven, brailleschrift en garen te zien. Door het samengaan van materie (in meestal ingetogen aardse kleuren) en experiment ontstaat een persoonlijke beeldtaal. Werk dat ook ruimte laat voor de verbeelding van de kijker.

Bootjes van gesmolten kaarsvet

Naast de werken op papier toonde Nellie ook het meer conceptuele 'Onderweg'. Deze installatie bestaat uit bootjes van gesmolten kaarsvet, verzameld in kerken, bedevaartsoorden en huiskamers. De bootjes symboliseren het samen onderweg zijn, elk naar zijn of haar eigen unieke bestemming. Geladen met sporen van verdriet, twijfels, van blijdschap en dankbaarheid.

 

Klik op onderstaande plaajes van werk uit de expositie voor een grote weergave

thumb Nellie de Mulder Landschap collage op papier  thumb Nellie de Mulder Landschap collage op papier 2  thumb Nellie de Mulder Landschap collage op papier 3  thumb Nellie de Mulder Landschap collage op papier 4