Achtergrond

Artoteek en Gorcums Museum deden mee aan Nationale Museumweek

logo museumweek 2016 bewerkt 1

Van 16 tot en met 24 april was het Nationale Museumweek. Honderden musea in heel Nederland toonden hun pronkstukken en organiseerden bijzondere activiteiten. Ook het Gorcums Museum en de Artoteek deden mee.

We hadden het volgende te bieden.

Exposities

  • Expositie Floralia. Ruim twintig Nederlandse kunstenaars van nu tonen hoe zij geïnspireerd zijn door bloemen: een ode aan de bloem in schilderijen, tekeningen, foto's en beelden. Van Marja de Raadt Zelfportret als zonnebloemuitbundige, opwindende kleurexplosies tot bedachtzame stillevens. Maar ook de bloem als symbool van vruchtbaarheid of vergankelijkheid. Werk van onder anderen Armando, Jan Cremer, Daan van Golden en Margriet Smulders. Floralia loopt nog t/m 11 september 2016.
  • Als pronkstuk toonde het museum vier achttiende-eeuwse aquarellen van de tuin van Martinus van Barnevelt, die ooit in de Gorcumse vesting lag. Deze Frans-classicistische tuin was voorzien van een grote vijver, hagen, priëlen, beelden en vazen. Studenten van het Fortes Lyceum maakten een kort filmpje dat geïnspireerd is op deze bijzondere tuin. De aquarellen van Van Barnevelt en het filmpje blijven t/m 11 september te zien.
  • De Artoteek toonde bloemwerken uit de eigen collectie van Arjan van Arendonk, Marjan Jaspers, Marja de Raadt en vele anderen. Deze presentatie is nog gedurende Floralia te zien.

Speciaal voor abonnees van de Artoteek

  • Presentatie nieuwe kunstwerken in de Artoteek van onder anderen Armando, Ingrid Claessen, Yvonne Cup, Jan van Delft en Hans Vogels.
  • Bestaande abonnees konden twee kunstwerken lenen voor de prijs van één.
  • Nieuwe abonnees kregen tijdens de Museumweek het abonnement gratis.

Activiteiten rond expositie Floralia tijdens de Museumweek

  • Zaterdag 16 april - Workshop Bloemstilleven maken. Onder leiding van Regula Maria Müller kon een stilleven gemaakt worden met behulp van onder meer borduurkatoen en kralen.
  • Zaterdag 23 april - Botanisch tekenen. Onder leiding van Dick Smit konden deelnemers een natuurgetrouwe weergave van een bloem maken.
  • Zondag 24 april - Bloem & Linosnede. Onder leiding van Ingrid van Tilborg werden linosnedes met bloemmotieven gemaakt.

 afbeelding r.b.: Marja de Raadt, Zelfportret als zonnebloem, gemengde techniek

Nieuw in de kunstuitleen!

 thumb Antoon Versteegde thumb Antoon Versteegde 2 thumb Hans Vogels thumb Ingrid Claessen Bosrand thumb Ingrid Remmers

thumb Jan van Delft thumb Liduine Wauters thumb Paul Bodifee thumb Peter van den Akker thumb Yvonne Cup