Achtergrond

Outsider-art van Dirk Slob

Banner_Dirk_Slob

Als verstandelijk gehandicapte maakt Dirk Slob prachtige 'outsider-art'. Dirk, cliënt bij zorgverlener Syndion, heeft een passie voor molens, stations, plattegronden en landschappen uit zijn geboortestreek, de Alblasserwaard. Zijn polderschilderijen waren in september en oktober 2010 te zien in de Artoteek Gorinchem.

Uit zijn hoofd

Dirk Slob is in 1956 in Nieuwpoort geboren, is cliënt van Syndion en woont sinds vorig jaar in Gorinchem. Hij tekent en schildert meestal uit zijn hoofd en maakt soms gebruik van plaatjes. Zijn werk is kleurrijk, expressief en herkenbaar. Van alle technieken die hem worden aangeboden zet hij zijn favoriete onderwerpen om in tekeningen, schilderijen, collages of ruimtelijk werk.

Outsider-art

Dat werk wordt gerekend tot de outsider-art, kunst van verstandelijk gehandicapten die door aanleg en ontwikkeling een sterk intuïtief karakter heeft en veelal spontaan tot stand komt. De onderwerpen hebben een verhalend karakter en staan dicht bij de beleving van de maker. Behalve door zijn woongebied, de Alblasserwaard, laat Dirk Slob zich ook inspireren door zijn uitstapjes in Nederland en vakantiereizen in het buitenland.

Week van de amateurkunst

De presentatie van het werk Dirk Slob sloot aan op de expositie De polder in beeld en geluid in het Gorcums Museum, maar was ook ter gelegenheid van 'de Week van de Amateurkunst'. Deze week vond plaats van 25 september tot en met 2 oktober 2010 en werd voor het eerst in Gorinchem georganiseerd.