Achtergrond

Kunstneefjes in de Artoteek

Banner_kunstneefjes

Van 11 juni t/m 7 juli 2010 exposeerden de Kunstneefjes in Artoteek Gorinchem. De Kunstneefjes zijn de Gorcumse kunstenaars en neven Ewoud de Kroon en Richard Korteland. De fotobeelden die ze maken laten zich het best omschrijven als tableaux vivants: De twee verschijnen steevast in smetteloos witte pakken en met witte koffers in de meest uiteenlopende situaties. Van de gepresenteerde werken kocht de Artoteek een kunstwerk aan voor de uitleencollectie.

Witte smoking

Kunstneefjes is de werknaam van de Gorcumse kunstenaars en neven Ewoud de Kroon (1970) & Richard Korteland (1973). Vanaf 2007 maakt het duo fotowerk onder de naam Kunstneefjes. Hun foto's, waarop ze in witte smoking op de gekste plekken opduiken, doen humoristisch aan, maar hebben ook een bevreemdend effect, alsof ze als buitenstaanders door het landschap van hun eigen fotowerk reizen.

Klein_kunstneefjes

Eigen weg

Volgens de twee staan de beelden symbool voor een zoektocht naar vrijheid op geestelijk niveau. 'In onze samenleving zijn autonomie en eigenheid sterk vervlakt. Het individu wordt steeds meer gecontroleerd en de roep om een breed gedragen moraal klinkt luider en luider. In dit spanningsveld voelen we ons geroepen voortdurend een eigen weg te kiezen en vorm te geven', aldus de Kunstneefjes.